Zdravotní účinky: nejlepší je konzumace přírodního - neloupaného (černého) sezamu, neboť právě slupka obsahuje nejvíce minerálů a vitaminů. Prospívá cévám a srdci, je vhodný při chudokrevnosti, zlepšuje imunitní systém, obranyschopnost organismu a je prevencí proti zlomeninám.
Černý sezam se často doporučoval k podpoře jater a ledvin, a v tradiční čínské medicíně se považuje za semínko, které "vyživuje krev" a podporuje celkovou vitalitu těla.
O černém sezamu
Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Staré tamilské lékařské úsloví praví: "Po sezamu hubení sílí a tlustí hubnou." Sezam je pro obyvatele východu velkou léčivkou a v čínské medicíně má vztah k ledvinám, játrům, slezině, slinivce a plicím. Ovlivňuje kvalitu kostní tkáně i vlasů, tvorbu krve, plodnost. Sezamová semínka obsahují řadu důležitých minerálů, velmi cenné oleje, antioxidanty s protirakovinnými účinky a fytosteroly spojované se snížením hladiny cholesterolu v krvi. Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný (černý) sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje právě odstraněním povrchové slupky ze semínka.
Historie
Sezam původně pochází z oblasti kolem Eufratu, ale dnes se pěstuje v teplých oblastech po celém světě, především v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě.
Využití
Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, na kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Vhodná ingredience při výrobě omáček, dresinků, polévek nebo jako přídavek do salátů a mnoha dalších zdravých pokrmů.